Stek jest wykrawany ze środkowej części antrykotu – mięśnia biegnącego wzdłuż kręgosłupa wołu. Mięso to wyróżnia się delikatnością i piękną marmurkowatością, czyli tłuszczem, który później wytapia się podczas smażenia. Jest on znacznej wielkości i wysokości. Wyglądem przypomina indiański toporek – stąd nazwa Tomahawk.
Średnia jego waga to 1000g.
Stek z rostbefu z kością i polędwicą
Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T, która dzieli steka na 2 części. Jena część to polędwica, a druga rostbef. Wymaga staranności przy grillowaniu, aby nie przeciągnąć części z polędwicą. T-Bone ma w sobie dwa smaki rostbefu i polędwicy. Wykrawany jest z otoczką tłuszczu zewnętrznego od strony rostbefu.
Waga 1 szt. standard 500g-600g o grubości 3 cm
Stek z polędwicy
Stek ten pozyskujemy z wyselekcjonowanej polędwicy wołowej. Jest bardzo kruchym i soczystym stekiem.
Waga 1 szt. standard 180g-220g
Stek z rostbefu z kością i dużą polędwicą
Steak jest cięty w bardzo zbliżony sposób do T-Bona, ale jest od niego znacznie większy. Porterhouse steak jest wycinany w miejscu, gdzie polędwica jest najgrubsza. Stek ten również posiada dwa gatunki mięsa polędwice i rostbef.
Waga 1 szt. standard 500g-800g
Baweta czyli element wycinany z łaty. Składa się z delikatnych, cienkich warstw mięśni. Charakteryzuje się czerwoną lub ciemnoróżową barwą. Nadaje się idealnie na stek – tatr.
Waga 1 szt. standard 1000g
Stek z antrykotu bez kości
Wykrawany jest z antrykotu wołowego. Charakteryzuje się przerostem tłuszczowym, który nadaje mu dobry smak.
Waga 1 szt. standard 300g-500g
Stek z rostbefu bez kości z tłuszczem
Stek ten pochodzi z grubego rostbefu z okrywą tłuszczową. Mięso jest nieco twardsze od steka z antrykotu lub polędwicy, za to bardzo wyrazisty w smaku.
Waga 1 szt. standard 200g-350g
Stek z rostbefu bez kości i bez tłuszczu
Stek ten pochodzi z grubego rostbefu bez okrywy tłuszczowej. Charakteryzuje się wysoką jakością mięsa pod względem delikatności, a zarazem jest najmniej odtłuszczonym stekiem.
Waga 1 szt. standard 200g-300g